Home / Blog / Kan een EMDR behandeling mijn kind helpen bij het verwerken van een trauma?

Kan een EMDR behandeling mijn kind helpen bij het verwerken van een trauma?

Psycholoog

Auteur: Jerry Groot
Leestijd: 5 min

Jerry Groot – Eigenaar en Consultant

De zorg verandert, wij helpen praktijken om mee te bewegen maar wel hun eigen karakter te behouden.

Kan een EMDR behandeling mijn kind helpen bij het verwerken van een trauma?

In Nederland maken jaarlijks duizenden kinderen een traumatische ervaring mee. Het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis kan leiden tot psychotrauma bij kinderen. Een kind kan langdurig last hebben van de traumatische ervaring. Een effectieve behandeling voor het verwerken van trauma bij kinderen is EMDR-therapie. Lees hieronder verder over wat EMDR-therapie is en wat deze therapie voor uw kind kan betekenen.

Trauma bij kinderen

Verschillende gebeurtenissen kunnen leiden tot psychotrauma. Traumatische ervaringen kunnen acute, schokkende gebeurtenissen zijn zoals een verkeersongeluk of een brand. Ook ingrijpende gebeurtenissen voor kinderen kunnen worden ervaren als traumatisch zoals een operatie of langdurige ziekenhuisopname. Ook het scheiden van de ouders of het overlijden van een familielid vallen onder deze vorm van traumatische ervaringen. 

Daarnaast zijn er veel voorkomende traumatische ervaringen bij kinderen die langdurig plaats hebben gevonden. Dit zijn bijvoorbeeld seksueel misbruik, huiselijk geweld of een onveilige omgeving. Maar ook ernstige pesterijen kunnen leiden tot trauma bij kinderen

Dankzij EMDR wordt van de traumatische herinnering een gewone herinnering gemaakt.

Veelvoorkomende symptomen bij trauma

Psychotrauma kan zich uiten op verschillende manieren, afhankelijk van de ontwikkelingsfase en leeftijd van het kind. Deze symptomen na een traumatische ervaring worden ook wel post-traumatische symptomen genoemd. Bij peuters en kleuters worden angstig hechtgedrag, separatie angst van de ouders en agressief gedrag vaak gezien na trauma. Ook kunnen kinderen een terugval krijgen in jonger gedrag, zoals bedplassen.

Bij kinderen in de basisschoolleeftijd kan trauma invloed hebben op de schoolprestaties en zorgen voor een verminderde concentratie. Andere veelvoorkomende symptomen in deze leeftijdsgroep zijn angstige fantasieën, slaapproblemen en bezorgdheid. Kinderen in deze leeftijd kunnen nachtmerries hebben of de gebeurtenis telkens opnieuw beleven. Bij pubers en adolescenten kan een psychotrauma ook leiden tot problemen op school, gevoelens van schaamte en gedragsveranderingen.

Effectieve behandeling van trauma met EMDR therapie

Een bewezen effectieve behandeling van psychotrauma is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) therapie. Zowel uit wetenschappelijk onderzoek als in de praktijk is gebleken dat EMDR zeer effectief is voor het verhelpen van post-traumatische symptomen en de verwerking van trauma bij kinderen.

EMDR behandeling

Hoe werkt EMDR therapie bij kinderen?

Tijdens een EMDR behandeling wordt uw kind gevraagd uitgebreid te vertellen over de traumatische gebeurtenis en stil te staan bij het meest akelige beeld. Soms wordt dit ondersteund doordat het kind gevraagd wordt om de gebeurtenis te tekenen. Terwijl het kind daarna gevraagd wordt om op dit beeld te concentreren wordt hij/zij afgeleid doormiddel van oogbewegingen of geluid. Dit kan zijn door de vingers van de psycholoog te volgen, te luisteren naar geluiden via een koptelefoon of door met de vingers te trommelen op de hand van de psycholoog.

Hierbij vraagt de psycholoog uitgebreid naar de beelden, gedachten en emoties die naar boven komen. Doordat het kind wordt afgeleid en daarmee het kortetermijngeheugen actief is, verliest de herinnering naar de traumatische gebeurtenis zijn emotie en levendigheid. Op deze manier wordt het informatieverwerkingsproces van de herinnering geholpen, waardoor de traumatische herinnering een gewone herinnering wordt. Hierdoor zullen ook de angstige emoties bij het denken aan de herinnering en de daarbij horende post-traumatische symptomen verminderen of helemaal verdwijnen.

EMDR therapie voor alle leeftijden

EMDR therapie is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Ook voor peuters en kleuters vanaf de leeftijd van 2 jaar is EMDR therapie mogelijk. Hoe jonger de leeftijd van het kind, hoe meer de ouders of verzorgers betrokken zijn bij de behandeling. Zelfs traumatische gebeurtenissen die plaatsvonden voor het kind taal heeft ontwikkeld kunnen behandeld worden met EMDR. Therapie met EMDR is niet gevaarlijk en veel kinderen zeggen zelfs dat ze de sessies als leuk hebben ervaren.

Vind de juiste praktijk voor uw kind

Steeds meer (kinder)psychologen zijn opgeleid in EMDR therapie. De gekwalificeerde EMDR therapeuten in uw regio vindt u via https://www.emdr.nl. Zo vindt u snel en gemakkelijk de juiste psychologiepraktijk voor uw kind.

Wie is Medifactor

Wij zijn er voor zorgorganisaties die een duidelijke koers willen varen.

Of het nu gaat om groei voor jouw praktijk, cliënten aantrekken die bij jouw specialisme passen, het borgen van jouw identiteit in de zorgketen of het effectiever helpen van bestaande cliënten. Medifactor helpt jou stapsgewijs deze doelen te bereiken.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Telefoongesprek met een online zorgmarketing expert

  +31 (0)850292512

  info@medifactor.nl

  Blijf op de hoogte

  Uitgelichte Artikelen

  ×

  Welkom!

  Zorgpraktijk winstgevend maken? Stel vrijblijvend al je vragen

  × Sparren met Medifactor