Veranderende richtlijnen vanuit Google

Toekomstbestendige SEO

Wij helpen je online zichtbaar te zijn (en blijven) voor zorgvragers

Het organische (niet-betaalde) landschap van Google veranderd steeds meer en meer. Zo experimenteert Google met AI zoekresultaten en worden richtlijnen steeds verder aangescherpt.

Deze veranderingen zijn ook van invloed op de zoekresultaten die zorgvragers te zien krijgen wanneer deze in de Google zoekmachine op zoek gaan naar een geschikte specialist voor de bevonden klachten.

Om online vindbaar te blijven is het voor jou als zorgprofessional cruciaal om bij te blijven bij deze ontwikkelingen en zo optimaal te blijven voldoen aan de nieuwste richtlijnen en eisen die hierbij van belang zijn.

Hieronder zullen we de laatste ontwikkelingen bespreken en hoe je hier optimaal op kunt inspelen.

test

Introductie tot de Google zoekmachine

Zo werkt de Google Zoekmachine

Heel kort door de bocht willen zoekmachines (waarvan Google veruit de bekendste is) hun gebruikers de website en pagina’s tonen die het beste aansluit bij de zoekvraag.

Hoe beter een website aansluit bij de zoekintentie en meer deze wordt gezien als betrouwbaar, hoe meer bezoekers er zullen volgen.

Hoe beter een website aansluit bij de zoekintentie en meer deze wordt gezien als betrouwbaar, hoe meer bezoekers er zullen volgen.

online marketing voor fysiotherapeuten

Zo sorteert Google zoekresultaten

Google kan een website op allerlei plekken in de zoekresultaten tonen. Van onopvallend tot zeer prominent.

Hierbij let Google grofweg op twee zaken:

  • Relevantie: Is er voldoende relevante content voor een onderwerp

  • Autoriteit/vertrouwen: Hoe staat de site bekend, is dit een goede site in de ogen van Google

We kunnen de relevantie verhogen door nieuwe content toe te voegen, dan wordt de site dus relevant voor meer onderwerpen omdat hier over geschreven wordt.

De autoriteit wordt hoger door technische optimalisatie en linkbuilding, deze wordt beïnvloed door de structuur van de site en door de volledigheid van de informatie.

Deze twee factoren zijn dan ook de pijlers van zoekmachine optimalisatie: Het aanbieden van de juiste content en het verhogen van de autoriteit van de site. Dit zijn dan ook de zaken waar we ons op gericht hebben.

Veranderingen voor medische SEO

Nieuwe richtlijnen Google voor de gezondheidsniche

Gezondheidswebsites vallen bij Google onder het kopje ‘YMYL-websites’ (Your Money or Your Life). Het is duidelijk dat jullie website in deze categorie valt:

“Pages on the World Wide Web are about a vast variety of topics. Some topics have a high risk of harm because content about these topics could significantly impact the health, financial stability, or safety of people, or the welfare or well-being of society. We call these topics “Your Money or Your Life” or YMYL.” – Google Search Quality Rater richtlijnen

Google kijkt bij YMYL-websites kritischer naar de kwaliteit van de teksten.

“Important: For pages about clear YMYL topics, we have very high Page Quality rating standards because low quality pages on such topics could potentially negatively impact a person’s health, financial stability, or safety, or the welfare or well-being of society.”

Google’s ‘E-E-A-T’ Criteria

Om het meer conreet te maken: bij dit type websites kijkt Google nog kritischer naar de E-E-A-T elementen.

Dit is wat je onder deze criteria kunt verstaan:

  • Experience: in hoeverre de auteur de nodige (levens)ervaring heeft met het onderwerp.

  • Expertise: In hoeverre de auteur de nodige kennis of vaardigheid heeft voor het onderwerp.

  • Authoritativeness: In hoeverre de auteur of de website bekend staat als een toonaangevende bron voor het onderwerp.

  • Trust: Er kan van alles op de site staan, maar is dit ook betrouwbaar en te verifiëren?

Overkoepelend vallen hier ook enkele technische zaken onder, zoals dat de website veilig is (HTTPS-verbinding) en informatie over privacy, goed bereikbaar, duidelijk en actueel zijn.

Ook kan Google meten of mensen de site echt lezen en bijvoorbeeld contact zoeken. Dit draagt allemaal bij aan vertrouwen en waarde in de ogen van Google.

Het glazen plafond van Google

Wat betekent dit voor jou

Google werkt met een soort van “glazen plafond”. Zolang dit niet is doorbroken, blijft de site weinig bezoekers krijgen. Dit systeem hanteert Google om laagwaardige sites niet te veel bezoekers te sturen.

Op het moment dat een site door dit plafond is gebroken, ranken artikelen veel sneller en veel beter.

Je ziet hier een voorbeeld van hoe dit er uitziet bij een site die wij beheren:

Het eerste doel is dus om door dit plafond te breken, want daarna bereikt de content een veel grotere doelgroep.

De leeftijd van een site, de technische inrichting, de opmaak/inhoud van pagina’s, de volledigheid van informatie, het aantal verwijzende website (links) en nog veel meer dragen hier allemaal aan bij.

Hoe kunnen wij deze richtlijnen toepassen

Jouw praktijk heeft in de ogen van Google niet de autoriteit die bijvoorbeeld een groot ziekenhuis of het RIVM heeft. Dit zal ook niet gaan gebeuren, want de algoritmes van Google zijn nu eenmaal zo dat dergelijke sites in de ogen van Google zeer betrouwbaar zijn.

Maar binnen een bepaalde niche kun je wel heel veel vertrouwen van Google krijgen. Waar het UMC op alle gebieden veel autoriteit heeft, kun jij dit op specifieke gebieden krijgen. Dit wordt topical SEO genoemd. Dus SEO binnen een bepaalde topic.

Dat doen we door op specifieke gebieden heel veel goede info te bieden. Dan kun je binnen een bepaalde niche toch een autoriteit worden. Dit wordt vervolgens beloond met bezoekers.

Binnen de niche van osteopathie willen we nu dus veel informatie bieden, om te laten zien dat we zeer relevant zijn in deze niche. Daarom willen we werken met artikelen die directe vragen beantwoorden “wat is het verschil tussen…” want die zijn heel relevant voor doelgroep.

Maar ook artikelen die veel meer inhoudelijk zijn, want daarmee tonen we expertise aan. Dit zijn artikelen met veel meer onderbouwing en verwijzingen.

Het glazen plafond van Google

Wat is het plan van aanpak

We schrijven dus inhoudelijk sterke artikelen. Dit zijn artikelen met meer diepgang dan de gemiddelde content. De informatie in het artikel is correct en gaat net even verder dan wat je op andere sites leest. De artikelen zijn vanzelfsprekend door mensen geschreven en lezen prettig.

Jij wordt als auteur bij de artikelen gezet, met een verwijzing naar jouw pagina. Op deze manier kan Google ook zien dat het echt content is waar een expert achter staat. Dat onderscheidt de artikelen van veel andere beschikbare informatie.

Google laat de richtlijnen voor lengte van de artikelen steeds meer los, maar onze ervaring is dat er vaak wel 600+ woorden nodig zijn om iets goed uit te kunnen leggen.

Hoe kunnen wij deze richtlijnen toepassen

We schrijven verschillende artikelen die een bepaalde overlap/relatie hebben. Hierdoor kunnen we verschillende facetten uit de niche bespreken, zodat we echt autoriteit binnen de niche opbouwen.

We kiezen de onderwerpen op basis van interesse van potentiële bezoekers.

Deze kunnen we o.a. meten via:

  • Data van Google zelf

  • (betaalde) software die deze informatie levert

  • Eigen data van Medifactor

  • Data van jouw site

Hierdoor kunnen we de meest beloftevolle onderwerpen kiezen, zodat we bouwen aan de betrouwbaarheid van jouw website.